17 Mart 2013 Pazar

YARIM İŞLERİMDEN İKİSİ BİTTİ

"Gevşemeyin, üzülmeyin; eğer (gerçekten) iman etmişseniz en üstün olan sizlersiniz." Al-i İmran Suresi-139
"So lose not heart, nor fall into despair:For ye must gain mastery if ye are true in Faith." Surah 3. Al' Imran 139

  Uzun bir aradan sonra herkese selamlar. Şu yayınımda bahsettiğim işlerden ikisini tamamladım, Allah'ın izniyle.Fakat bu arada kırk çeşit başka işi de bitirdim.Oğluma kazak ördüm, bir sürü hediye takı hazırladım, babama namaz takkesi ördüm(bitmek üzere), bir çekilişe katıldım, vs. vs. Velhasıl yine kafamda 40 tilki dolaştırdım.
Biten işlerim işte bunlar:



Baktüs şalım ve anneme ördüğüm üçlü takım.Baktüs şalı bilmeyen yok zaten.Ama dantel motifinin açıklamasını kendimce yapmaya çalışacağım.Acemice bir şema da hazırlamaya çalıştım.Umarım faydası olur.Bu arada bu danteli yaptığımdan annemin haberi yoktu.Görünce çok beğendi,havalara uçtu:)


  Motifimize A noktasından başlıyoruz.16 zincir çekiyoruz.8. zincire batıp bir trabzan yaparak ilk kutucuğu oluşturuyoruz.İkişer zincir arayla üç kutucuk daha yapıp birinci sırayı tamamlıyoruz.5 zincir çekip üst sıraya geçiyoruz.Dört kutucuk yaparak ikinci sırayı tamamlıyoruz.Bu şekilde çalışarak 4x4 bir kare elde ediyoruz.B noktasından devam ediyoruz.Bir zincir çekip bir sık iğne yapıyoruz bulunduğumuz kutuya.Sonra 11 zincir çekip aynı kutuya tekrar batarak bir halka oluşturuyoruz.Daha sonra 7 zincir çekerek oluşturduğumuz halkanın tepesine bir sıkiğne yapıyoruz.Tekrar 7 zincir çekerek B noktasındaki ilk sıkiğnenin üzerine batarak bir sıkiğneyle yaprağı oluşturacağımız yatağı tamamlamış oluyoruz.4 zincir çekip hazırladığımız halkaya 9 trabzan yapıyoruz.4 zincir çekip son yaptığımız trabzanın dibine bir sıkiğne yapıyoruz.Karşı halkaya geçip oraya da bir sıkiğne yapıp 4 zincir çekerek 9 trabzan yapıyoruz.Yine 4 zincir çekerek son yaptığımız trabzanın dibine bir sıkiğne yaparak yaprağı tamamlıyoruz.Kutucuğa iki sıkiğne daha yapıp diğer kutulara üçer sıkiğne yaparak tekrar yaprak yapacağımız diğer köşeye ulaşıyoruz.Anlattığım kadar karmaşık değil.Basit bir motif fakat birleşince sonuç harika oluyor.
  Bu modelde dikkat edilmesi gereken şey denge.Karelerin ve yaprakların hep aynı büyüklükte ve muntazam yapılması lazım aksi halde sonuç hoş olmaz.
  Bir de şu var.Motif çalışmak zor.İpi hep kopar,gizle ucunu yak.Bayağı zaman alıyor.Ama tabi değiyor da o kadar emeğe.Neyse fazla uzattım.Yapmak isteyip yardım isteyen arkadaş olursa ben burdayım.(İpim Leylak 50 Numara Polyester Dantel İpliği)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun bakalım :) insan elindeki işleri tamamlayınca çok mutlu oluyor :) Şalı ve parçayı çok beğendim ellerine sağlık Zeynepcim!

ZEYNEP dedi ki...

Çok teşekkür ederim.Darısı diğer işlerimin başına, inşaallah.

Adsız dedi ki...

ellerinize emeğinize sağlık..çok güzel görünüyorlar..

ZEYNEP dedi ki...

Teşekkür ederim Sema Hanım.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

dantel asla modası geçmeyecek bir güzellik bence.. iyi günlerde kullanılsınlar...